Vinger Ortheses

We Zwanenhals spalkring (code 5013)

De We zwanenhals spalkring blokkeert de hyperextensie van het PIP- en/of DIP- gewricht, terwijl flexie mogelijk blijft. Hierdoor wordt de mobiliteit van de vinger hersteld en wordt verdere overbelasting vermeden. Meerdere spalken aan één hand is mogelijk zonder functionele belemmering.

We zwanenhals spalkringen worden standaard met 3.5 mm drukvlakken geleverd. Tevens kan gekozen worden voor 2,5 mm, 5 mm en 8 mm drukvlakken.

We Dubbele zwanenhals spalkring (code 5033)

Bij overstrekking van zowel het DIP- als PIP-gewricht is een scharnierende verbinding dorsaal tussen de twee spalken mogelijk waardoor flexie behouden blijft maar de overstrekking van beide gewrichten volledig wordt tegengegaan. In tegenstelling tot model 5032 waarbij de lengte tussen de twee vingerkootjes (PIP en DIP) kan worden bepaald, wordt bij dit model de lengte bepaald door de opgegeven maten van de vinger.

We Dubbele zwanenhals spalkring - met twee scharnieren-  (code 5032)

Bij de We dubbele zwanenhals spalkring (code 5032) worden twee spalken verbonden middels twee bilaterale scharnieren. Overstrekking van het PIP-gewricht wordt geblokkeerd terwijl flexie  mogelijk blijft. In tegenstelling tot model 5033 laat model 5032 in het DIP-gewricht enige overstrekking toe. Door de zijdelings geplaatste scharnieren krijgt het DIP-gewricht veel bilaterale steun. Bij dit model kan de lengte tussen de twee vingerkootjes (PIP en DIP) worden bepaald wat het model zeer geschikt maakt voor kortere vingers zoals de pink.

We Laterale steun correctiering (code 5015/5016)

De We laterale steun correctiering corrigeert (bi)laterale instabiliteit van de DIP- en/of PIP-gewrichten en/of lichte, goed corrigeerbare deviatie van het PIP-gewricht terwijl flexie mogelijk blijft. De S-boog wordt  tegenovergesteld geplaatst aan de richting waarnaar de vinger afwijkt. Wanneer de vinger instabiel is in beide richtingen, kan aan beide zijden steun worden gegeven (code 5016).

We Dynamische flexiering (code 5042)

De We dynamische flexiering brengt het PIP- gewricht in flexie tot 30 graden door middel van bilateraal geplaatste RVS-veren terwijl extensie mogelijk blijft. Dit model is niet geschikt voor DIP-gewrichten. Bij extreme dorsaal flexie van het PIP-gewricht kan deze orthese een uitkomst bieden, door de verende werking kan de orthese in tegenstelling tot een standaard zwanenhalsring wel over het gewricht geplaatst worden.

We Boutonniere correctiering (model 5014)

De We boutonnière correctiering wordt toegepast op DIP-gewrichten die ulnair, radiaal of palmair deviëren om de stand te corrigeren. Het is van belang dat de deviatie nog goed corrigeerbaar is.

We DIP Extensiespalk (code 5023)

De We DIP extensie spalk wordt bij o.a. mallet deformaties toegepast om het DIP-gewricht in extensie te houden. De proximale ring wordt aan één kant open geleverd om afstellen te vergemakkelijken. Op verzoek kan de proximale ring ook geheel dicht worden geleverd.

We Extensie spalkring (code 5017)
 

De We extensie spalkring houdt het PIP-gewricht in extensie, dit model is niet geschikt voor het DIP-gewricht. De corrigerende ringen steunen op de vingerkootjes in plaats van op het gewricht zelf. De ringen staan in een schuine stand maar kunnen indien nodig ook rechtop geplaatst worden.

We Atrodese splint (code 5021)
 

Door de We extensie spalkring (code 5017) te verlengen met een extra stabilisatiering en laterale steunen ontstaat de We artrodese splint. Deze splint houdt zowel het PIP- als het DIP-gewricht in extensie. Net als bij model 5017 kunnen bij dit model alle ringen in plaats van schuin ook rechtop worden geplaatst.

Ook de dubbele spiraalring (code 5022+5025) is zeer geschikt om zowel het PIP- als DIP-gewricht in extensie te houden.

We Dynamische extensiering (code 5034)

De We dynamische extensiering brengt het PIP-gewricht in extensie door middel van bilateraal geplaatste RVS-veren, flexie blijft mogelijk. Dit model wordt toegepast bij een geïsoleerde verzwakking van de extensorpees, letsels aan de centrale slip of ter correctie van een flexiecontractuur van het PIP-gewricht. Indien nodig kunnen meerdere vingers tegelijk gemobiliseerd worden. Eventueel kan de veer verlengd worden zodat ook het distale kootje in strekking wordt gebracht.

We Anti- triggerspalk (code 5040)

De We anti-triggerspalk beperkt de beweeglijkheid van het MCP-gewricht waardoor de excursie en daarmee ook de irritatie van de flexorpees verminderd wordt. Deze spalk wordt vaak toegepast in de conservatieve behandeling van tenosynovitis en tenovaginitis. Het “triggeren” van de flexorpees in de A1/ A2 pulley wordt tegengegaan zonder de beweeglijkheid van de andere vingers te belemmeren. De lengte van de dorsale steuntjes kan naar wens worden uitgevoerd.

We Lemniscaatring (code 5018)

De We lemniscaatring in de vorm van een acht heeft een dubbele functie. Twee aangrenzende vingers worden onderling met elkaar verbonden (anti -ulnair deviatie) en tevens wordt hyperextensie van het PIP-gewricht van de meest ulnair gelegen vinger voorkomen. Meerdere We lemniscaatringen kunnen naast elkaar gedragen worden.

We Pulleyring (code 5020)

De We pulleyring wordt toegepast bij letsel van de annulaire pulley (A2 en A4). Beschadiging van deze pulleys geeft een bowstringing van de flexorpees waardoor de mobiliteit van het MCP-gewricht en het PIP-gewricht beperkt worden. Een geïsoleerde en optimale flexie van de betrokken vinger is niet meer mogelijk waardoor de gehele handfunctie nadelig beïnvloed wordt. De We pulleyring neemt als het ware de taak van de A2- en A4-pulley over. Het unieke ontwerp met scharnier en sluiting als ook de ovale vormgeving garandeert een optimale dorsale en palmaire druk zonder de bloeddoorstroming te hinderen.

We Spiraal correctiering (code 5022)

Als variant op de zwanenhals spalkring heeft de We spiraal correctiering als voordeel dat het op het gewricht wordt gedraaid en dit kan in verband met noduli een uitkomst bieden. Deze orthese wordt vaak toegepast op het IP- gewricht van de duim bij bilaterale instabiliteit. De verlengde spiraal correctiering (code 5022+5025) wordt ook wel toegepast als variant op de Artrodese splint.

De code 5022 wordt ook gebruikt voor het duimstuk van de polsortheses waarbij de spiraal zowel proximaal als distaal het MP-gewricht ondersteund.

We Anti-dropping fingerspalk (code 5049)

De We anti-dropping fingerspalk is toepasbaar wanneer er sprake is van een “dropping finger”. De spalk brengt drie vingers in een lijn en voorkomt het afhangen van de middelste vinger. Bij extensie wordt de afhangende vinger meegenomen/opgetild door de twee aangrenzende vingers.

Door de middelste steun van deze spalk hoger te plaatsen ontstaat een zogenoemde “Relative Motion Spalk” die toepasbaar is bij bij extensorpees letsel. Door de aangedane vinger hoger te plaatsen dan de naastgelegen vingers vermindert de tractie op het peesletsel.

We Brug spalkring (code 5012/5038)

De We brugspalkring wordt toegepast bij instabiliteit van de MCP- gewrichten in het frontale vlak, vaak tegen ulnair deviatie van digitorm 5. Gebruikmakend van naastgelegen stabiele gewrichten wordt een corrigerende verbinding gemaakt met de instabiele gewrichten. Zo kunnen drie of vier vingers bij elkaar worden gehouden. Bij verdikte PIP-gewrichten biedt de open constructie van de brugring een uitkomst.

We Koppelring (code 5001-5010)

De We koppelring wordt toegepast bij instabiliteit van de MCP- gewrichten in het frontale vlak, vaak tegen ulnair deviatie van digitorm 5. Gebruik makend van naastgelegen stabiele gewrichten wordt een corrigerende verbinding gemaakt met de instabiele gewrichten. Zo kunnen twee of meer vingers bij elkaar worden gehouden. De breedte van de koppelringen kan worden gevarieerd van 3 tot en met 8 millimeter. Door de ringen te laten verspringen naargelang de webspace wordt een goede passing bereikt.